Levanduľa úzkolistá ( Lavandula angustifolia)

Levanduľa úzkolistá ( Lavandula angustifolia) - jej lat. názov je odvodený od slova lavare - umývať, kúpať. Hlavné uplatnenie levanduľa našla v staroveku kúpeľoch a kozmetike. Vďaka svojej vôni je aj dnes používaná vo veľkej rade kozmetických prípravkov a mydiel. Éterický olej v kvetoch pôsobí sedatívne, ukľudňuje nervy, pomáha pri stavoch úzkosti a podráženosti. Levanduľové mazanie pomáha pri reumatických a ischiatických (zápal) bolestiach, tiež na poranenú a podráždenú pokožku. Vo forme čaju alebo tinktúry utlmuje belesť nervového pôvodu, pôsobí proei nespavosti. Tiež pomáha pri poruchách s trávením a zmierňuje črevné kŕče.  U nás voľne nerastie. musí sa pestovať.